De oorzaken en risico’s zijn te vergelijken met de oorzaken en risico’s van cardiovasculaire aandoeningen.

De frequentie van impotentie en prostaat problemen heeft een nauwe band met de leeftijd van de man, daarom is het logisch (en dit werd bevestigd door veel studies) dat het risico toeneemt met leeftijd, specifiek voor mannen ouder dan 65 jaar. Het is ook opmerkelijk dat de prevalentie toeneemt vooral voor mannen die werken in de gezondheidsindustrie (medisch personeel en artsen). 40 jaar geleden, impotentie was zeldzaam en deed zich voor in ongeveer 4% van de mannelijke bevolking, maar in de afgelopen 70 jaar heeft dit probleem toegenomen en momenteel treft het ongeveer 50% van de mannelijke bevolking.

Risicofactoren voor prostaat problemen zijn hoge bloeddruk, langdurige stress, obesitas, dyslipidemie en een gebrek aan lichaamsbeweging. Dit betekent dat deze risico’s heel vergelijkbaar zijn met die van cardiovasculaire aandoeningen. Daarom is het niet verwonderlijk dat impotentie, ten gevolgde van een prostaat probleem, vaak wordt vergeleken met cardiovasculaire aandoeningen, want beide worden veroorzaakt door een blokkering en vernauwing van de aderen. De aderen in de prostaat zijn heel klein in diameter vergeleken met die van het cardiovasculair systeem. Het is daarom belangrijk dat mannen die dergelijke impotentie en prostaat problemen ervaren zich ook laten controleren voor cardiovasculaire aandoeningen. Wanneer maatregelen snel worden genomen, kunnen complicaties en bijkomende gezondheidsproblemen vermeden worden.

Een uitblijvende, minder intense, or korte erectie tijdens seks kan wijzen op een prostaat aandoening, die op zijn beurt kan leiden tot impotentie. Zoals eerder vermeld, prostaat aandoeningen veroorzaken impotentie in bijna 50% mannen ouder dan 40 (zoals bewezen in verschillende studies) en die eerder prostaat problemen en een moeilijke erectie ervaarden voor het voorkomen van impotentie.

Bepaalde studies hebben een link aangetoond tussen een hoog aantal cardiovasculaire problemen, vroegtijdige sterfte en mannen die prostaat aandoeningen hebben met impotentie. Bijvoorbeeld, een zes jaar lang onderzoek heeft aangetoond dat erectie problemen de kans op cardiovasculaire problemen met 44% verhogen, de kans op een hartaanval met 39%, en myocardiaal infarct met 62%, die het risico op sterven met 25% verhoogt.

Wanneer u al het bovenstaande in acht neemt, kunt u zien dat regelmatige check-ups voor mannen ouder dan 40 jaar kunnen leiden tot een vroegtijdige diagnose en behandeling. Dit is vooral waar voor mannen die de bovenstaande problemen al hebben ervaren, of merken dat hun erectie niet sterk genoeg is voor normale seks.

Het is nuttig om de IIEF 5 vragenlijst te voltooien (een test gebruikt voor het bepalen van de internationale erectie index), die bestaat uit vijf (5) vragen die betrekking hebben op de erectie functie over een periode van de afgelopen zes (6) maanden. Elk antwoord krijgt een score tussen één (1) en vijf (5). Wanneer de score minder is dan 21, dan is bijkomend onderzoek vereist, meestal bestaand uit hormonen onderzoek (totaal testosteron, FHS, LH, estradiol, TSH en prolactine) en in bepaalde gevallen een elektronische neurografie of een doppler van de aderen. Dit is een test die het functioneren van de erectie kan testen en kan bepalen of deze wordt beïnvloed door een prostaat probleem. Deze test wordt uitgevoerd door het injecteren van alprostadil in de corpus cavernosum om een goed overzicht te verkrijgen van het functioneren van de erectie en om een complexe behandeling te vermijden.

Bekijk de oorzaken van het niet bereiken van stijve en gezonde erecties >