Er zijn veel oorzaken van prostaat aandoeningen en het niet bereiken van een stevige en gezonde erectie. Deze waren eerder gekend als organische en/of psychogene impotentie. Vandaag weten we dat, in de meeste gevallen, het een combinatie is van fysieke (prostaat aandoening) en psychologische factoren (stress, relatie).

De meest waarschijnlijke oorzaak van erectie stoornissen is de instroom van grote hoeveelheden bloed in de corpus en corpus spongiosum van de penis door een verhoogde vrijgave van stikstofmonoxide uit de lokale endotheliale bloedvaten. Een veneuze lozing van deze structuren wordt veroorzaakt door de compressie van het omliggende weefsel, maar ook de druk uitgeoefend door de spieren van het bekken (zoals de m.Ischiocavernosus en m.bulbospongioso). Door het verlies van parasympatische stimulatie, ontstaat er een probleem waardoor een gezonde en stevige erectie niet bereikt kan worden.

Naast de vermelde neurogene en vasculaire factoren, zijn ook psychologische, hormonale en isoglucogenische factoren belangrijk voor gezonde en sterke erecties. De fysieke oorzaken van impotentie moeten ook besproken worden, diabetes (met zijn complicaties voor de bloedvaten en zenuwen, vooral autonome, kunnen leiden tot vasculaire of neurogene impotentie), een kwetsuur aan de wervelkolom (het is heel belangrijk om de hoeveelheid schade te beoordelen, want dit bepaald de behandelingen die de dokter kan voorleggen. De behandeling zal specifiek in verbinding staan met het bereiken van een sterke erectie met stimulatie en zonder visuele stimulatie of inbeelding) en endocriene aandoeningen (bijvoorbeeld hypogonadisme, hyperprolactinemie).

We mogen ook de effecten van medicijnen gebruikt door een patiënt niet vergeten. Verschillende bloeddruk verlagende medicijnen, endocriene remedies, verdovende middelen, antipsychotica, antidepressiva en veel andere medicijnen kunnen een negatief effect hebben op het bereiken van een gezonde en stevige erectie.

Psychologische factoren kunnen een rol spelen in zwakkere erecties (bijvoorbeeld depressie en angststoornissen, vooral paniekaanvallen, kunnen zwakkere erecties veroorzaken). Prestatie-gerelateerde stress en faalangst is de meest voorname oorzaak van ongezonde erecties, zelfs wanneer de conditie van het lichaam verbetert (na een kwetsuur).

Culturele factoren kunnen ook een invloed uitoefenen voor bepaalde mannen (bijvoorbeeld: de man kan denken dat een man een sterke erectie moet krijgen wanneer hij een mooie vrouw ziet, en dat de intensiteit van de erectie niet mag wijzigen tijdens de relatie. Het is ook mogelijk dat hij geen rekening houdt met fysieke en psychologische veranderingen die plaatsvinden door ouder worden; tragere erecties en een grotere nood aan fysieke stimulatie) en kunnen een cruciale rol spelen voor het stellen van een diagnose.

Er zijn drie oorzaken die een invloed kunnen hebben op het bereiken van een gezonde en stevige erectie

Oorzaken kunnen onderverdeeld worden in drie (3) groepen:

  1. Organisch – als een gevolg van een prostaat aandoening
  2. Psychologisch – veroorzaakt door een probleem met de geestelijke gezondheid of een emotioneel probleem.
  3. Gecombineerd – een combinatie van organische en psychogenische oorzaken.

Organisch:

  • Verschijnt langzaamaan, behalve bij kwetsuren.
  • Voortdurend verlies van functie en het is niet mogelijk om een gezonde en sterke erectie te verkrijgen
  • Het ontbreken van een erectie tijdens de nacht of vroeg in de morgen
  • Ouder zijn dan 60 jaar
  • Het is niet moeilijk om een erectie of een orgasme te krijgen

Lees meer over de Oorzaken van Organische Impotentie >

Psychologisch:

  • Het is moeilijk om een stevige erectie te bereiken (zonder kwetsuur)
  • Relatieve problemen
  • De aanwezigheid van een erectie tijdens de nacht/ochtend
  • Mannen jonger dan 60 jaar waar geen risicofactoren aanwezig zijn
  • Mogelijke onderbreking van het orgasme of ejaculatie.

In 80% van de gevallen, de oorzaken voor het niet bereiken van gezonde en sterke erecties zijn een combinatie van oorzaken met een dominant organisch component. Ongeveer 35 tot 50% van mannen met diabetes leiden aan impotentie, anderen met gelijkaardige chronische aandoeningen (nieraandoeningen, chronisch alcoholisme, multiple sclerose, arteriosclerose en andere aandoeningen van de bloedvaten) tonen gelijkaardige resultaten. Het verschil in impotentie symptomen hangt af van de specifieke oorzaken en de prostaat problemen die een patiënt ervaart.