Impotentie kan zich voordoen als een gevolg van arteriële prostaat aandoeningen, zoals arteriosclerose en hoge cholesterol. Dit leidt op zijn beurt tot een slechte bloedaanvoer voor de cavernosum van de ader, en veroorzaakt 40-80% van impotentie gevallen.

Diabetes kan direct of indirect een invloed hebben op het voorkomen van arteriosclerose of perifere neuropathie, en kan leiden tot problemen met de erectie in 50% van patiënten.

Verschillende medicijnen (bijvoorbeeld: bloeddrukverlagende ingrediënten, psychotrope medicijnen, verdovende middelen, maagzuurremmers en H2-receptorblokkers) leiden tot erectie problemen in ongeveer 15% van patiënten.

Neurogenische aandoeningen zoals een hartaanval, de ziekte van Alzheimer, multiple sclerose, kwetsuren aan de wervelkolom (als resultaat van chirurgische en niet-chirurgische procedures), bloedvaten en zenuwen in het bekken en mogelijke penis trauma kan impotentie veroorzaken in 10% van de gevallen.

Bepaalde aandoeningen en/of stoornissen die leiden tot een verminderde hoeveelheid testosteron in het bloed zoals hypogonadisme en hyperprolactinemie zijn ook allemaal oorzaken van impotentie.

Ernstige chronische aandoeningen zoals uremie, gewichtsverlies en chronische cardiale decompressie zijn ook gekende organische oorzaken van zwakke erecties.

Prostaat aandoeningen zoals de ziekte van Peyronie bijvoorbeeld (de vorming van “plak” in het epithelium van de penis), kan resulteren in een verminderde elasticiteit van de buitenste laag en bijgevolg ook een verminderde weerstand van het bloedvat. Dit vergroot de bloedstroom uit de corpus cavernosum en kan leiden tot ongezonde en zwakke erecties.

De meest voorkomende aandoeningen van de prostaat zijn:

  • goedaardige hypertrofie van de prostaat (BPH)
  • Ontsteking van de prostaat (prostatitis)

 

Prostaat aandoeningen moeten vroeg gevonden en behandeld worden om een sterke en gezonde erectie te bereiken, impotentie te voorkomen, en een normale functie van de prostaat te promoten.

Ouder worden leidt ook tot een verminderd libido, penis gevoeligheid en stijfheid, en een afname in seksuele activiteit en orgasmen.

Medicijnen die het bereiken van een gezonde en sterke erectie kunnen verhinderen:

  • Diuretica
  • Medicijnen voor de bloeddruk
  • Antidepressiva
  • Medicijnen voor Epilepsie
  • Niet-steroïdale medicijnen voor ontstekingen
  • Medicijnen voor de ziekte van Parkinson
  • Medicijnen voor hartritmestoornissen
  • Medicijnen voor prostaatkanker
  • Chemotherapie

Alle bovenstaande medicijnen veroorzaken niet noodzakelijk impotentie. Aan de andere kans, het voorkomen van problematische erecties kan afhangen van: het soort medicijn, dosering en de duur van de behandeling voor de aandoening/stoornis. Indien u tekenen van een verstoorde erectie en/of impotentie opmerkt na het nemen van voorgeschreven medicijnen, neem dan contact op met uw arts voor bijkomend advies. Medicijnen kunnen in de meeste gevallen vervangen worden door andere medicijnen en dit kan impotentie gemakkelijk aanpakken terwijl uw ander gezondheidsprobleem nog steeds wordt behandeld.

Zoek naar manieren om impotentie, veroorzaakt door prostaat problemen, te behandelen. >